Foarte multe fabrici nu au mai rezistat după perioada comunistă și chiar în cea interbelică. Fabricile din Mediaș unde părinții sau bunicii noștri au lucrat, sunt inchide sau chiar mai rău.. stau să cadă.

Fabrica ”Geromed” SA Mediaș
Dacă ne aducem bine aminte, muncipiul Mediaș a avut cel mai bun producător de geamuri din zonă, poate chiar și din țară. Sute de oameni au muncit în această fabrică, zeci de ani.. Acum, tot ce a mai rămas din această fabrică este un morman de fiare vechi.

Fabrica de geamuri din MediașFabrica de sticlă ”VITORMETAN” Mediaș
O altă instituție care e dispurăt de pe harta Mediașului, este fabrica de sticlă ”VITROMETAN”. La Revoluție această fabrică avea 3,240 de angajați.. Astăzi, fabrica este închisă, iar imaginile clădirii sunt asemănătoare unui film de groază. În această fabrică au fost realizate candelabre din cristal pentru Casa Poporului.

Construcţia fabricii a început în 1922, firma având 16 acţionari, între care mai mulţi membri ai familiei Bragadiru din Bucureşti, fabricanţi de bere, şi un mare fabricant de vinuri din Mediaş. Terenul pe care a fost construită fabrica, de peste 100.000 de metri pătraţi, a fost pus la dispoziţie de Eduard Theil, moşier din Mediaş, iar director al fabricii a fost, până la naţionalizare, Csaki Wilhelm, procuror din Mediaş. Fabrica a fost închisă după o activitate de 93 de ani.

Fabrica de sticlă ”Vitrometan” Mediaș

Prin anii ’80, Mediaşul era unul dintre marile centre industriale pe harta economică a României. Astăzi, brandurile municipiului de pe Târnava Mare au dispărut iar fostele intreprinderi comuniste s-au transformat in ruine şi moloz.

 SC ’’Salconserv’’ SA (secţia salam de Sibiu)
În zona respectivă, imaginea Mediașului este deplorabilă părând desprinsă din cea a teatrelor de război. Din păcate, reprezentanții municipalității susțin că nu au nici o putere de a remedia situația pentru că sunt clădiri pe domeniul privat. Această secție este închisă de ani de zile, iar până în prezent nimeni nu a dorit să redeschidă o afacere în zona respectivă.

Fosta fabrică de salam – Salconserv Mediaș

1 COMENTARIU

  1. A fost cel mai mare cuptor de tras geam (tehnologie pittburg)din Europa ,la Geromed, in aceea perioda si un mare consumator de gaz , din pacate toate au fost distruse de privatizariile dezastruoase facute dupa anii 90 , ne miram ca politicienii au milioane de euro in conturi..de unde credeti!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here